Nicaragua, het land van vulkanen en meren

Nicaragua is een prachtig land met regenwouden, witte zandstranden, spectaculaire vulkanen en twee enorme meren. Het ligt centraal in Midden-Amerika tussen Honduras en Costa Rica en grenst aan de Atlantische oceaan ten oosten en de Stille oceaan ten westen. Door de geografische ligging wordt het land regelmatig geteisterd door natuurrampen, zoals aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en orkanen.

Economische situatie

Nicaragua is na Haïti het armste land van Latijns-Amerika. Meer dan 50% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De belangrijkste exportproducten zijn koffie, vlees, schelpdieren, suiker, tabak, vee en goud. Een Chinese zakenman heeft contracten getekend met de Nicaraguaanse overheid om een kanaal van oost naar west aan te leggen als tegenhanger van het Panamakanaal. Mocht dit project slagen, dan zou dit economische voorspoed betekenen. Tegenstanders vrezen echter dat de Chinese overheid hier achter zit en dat het om kostbare delfstoffen in het beoogde gebied gaat.

 

Politieke situatie

Na jarenlange onderdrukking door de dictatoriale familie Somoza en de burgeroorlog van de jaren tachtig leeft het land in vrede sinds 1990. Echter hebben de regeringen sindsdien het land niet veel voorspoed kunnen brengen. Sinds 2006 is Daniel Ortega aan de macht, een sandinist, die ook in de tachtiger jaren –tegen het zere been van de VS- president is geweest. Sinds een aantal jaren is zijn vrouw officieel vicepresident van het land. Een bedenkelijke situatie, die nergens anders ter wereld voorkomt. Internationaal komt Nicaragua steeds meer op zichzelf te staan, waardoor de broodnodige buitenlandse investeringen haperen.

 

Sociale situatie

De Nicaraguaanse bevolking bestaat grotendeels uit mestiezen (Europese, vaak Spaanse, ouder en een Indiaanse ouder). De bevolking is zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Machismo is zeer aanwezig in Nicaragua en zorgt o.a. voor veel problemen in de familiesfeer. Alleenstaande moeders met kinderen van meerdere vaders zijn er in overvloed. Ook is drugs- en drankverslaving overal aanwezig.

 

Onderwijs

Goed onderwijs is in Nicaragua niet voor de hand liggend. Er is een groot gebrek aan voldoende scholen en leerkrachten. Op staatsscholen zitten er gemiddeld 45 leerlingen in een klas, wat het niveau zeker niet ten goede komt. Eén derde van de jongeren gaat niet of niet continu naar school. Tachtig procent van de kinderen begint wel aan de basisschool, maar slechts vier van de tien haalt de zesde klas. 57 procent van de klaslokalen is in slechte staat, en slechts een kwart van de benodigde leraren is tewerkgesteld.

 

Feiten:

Naam:                                   República de Nicaragua
Hoofdstad:                            Managua

Landoppervlakte:                  130,373 km² (3,5 keer Nederland) 
Aantal inwoners:                    6.2 miljoen
Bevolkingsgroei:                    1,2%
Religie:                                  Katholicisme (85%)

Taal:                                      Spaans

Stichting Monimbó, Postadres: Beetslaan 106, 2281 TM Rijswijk, Nederland, Email: info(at)monimbo.org
IBAN: NL92 INGB 0007 5426 36, KvK: 41136042

Laatste wijziging 24 Sep 2019
Typo3 website by NetCoop.nl